Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не смята, че са нужни промени във функционирането на шенгенското пространство заради случая с Мехди Немуш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия не смята, че са нужни промени във функционирането на шенгенското пространство заради случая със заподозрения за убийствата в еврейския музей в Брюксел. Както "Хоризонт" съобщи, задържаният за стрелбата там Мехди Немуш е отпътувал безпроблемно към Холандия, а после и към Южна Франция, където е бил задържан случайно при акция срещу наркотрафика. Според ЕК възстановяването на граничния контрол не е правилната мярка в подобни случаи и те не трябва да поставят под въпрос свободното движение. Микеле Черконе, говорител на комисаря по вътрешните работи, подчерта:

Не е лесно да се определи кой е джихадист и кой би могъл да има връзки с терористични групи, нито дали при завръщането си в Европа от Близкия изток даден човек вече представлява проблем за сигурността. Страните - членки имат достатъчно средства за полицейски контрол по границите. Шенгенската информационна система пък дава възможност отделните държави да обменят данни за радикални представители и фокусът трябва да бъде именно върху по-доброто сътрудничество, заяви говорителят.

По думите му проблемът със завърналите се от различни бази в Близкия изток европейски граждани става все по-сериозен, изисква бърза реакция и се очаква следващата седмица вътрешните министри от ЕС да обсъдят нова стратегия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44