Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Независимостта на съдебната власт остава основен проблем, който влияе на бизнес средата в България

Независимостта на съдебната власт остава основен проблем, който влияе на бизнес средата в България, напредъкът срещу корупцията е ограничен и нестабилен, нужни са възпиращи санкции за конфликт на интереси, обяви Европейската комисия, която днес представи анализи и препоръки за страните-членки. Те са част от координацията на икономическата политика, а за България са отбелязани и проблеми с бюджета, пенсионната система, енергийния сектор, здравеопазването и образованието.

През тази година България се е отклонила повече от разрешеното от средносрочната си бюджетна цел и Комисията препоръчва засилване на бюджетните мерки и укрепване на стратегията за 2015-а година. Повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сенчестата икономика - са други препоръки от днес. Европейската комисия отбелязва, че България е отстъпила от ангажиментите за пенсионна реформа, която, според нея, трябва да продължи с увеличаване на пенсионната възраст, изравняването ѝ за мъже и жени, и намаляване на възможностите за ранно пенсиониране. За здравеопазването констатацията е, че липсва прозрачност във финансирането, а многобройните регламентирани и нерегламентирани плащания изключват част от населението от достъп до здравни услуги.

Препоръката е да се осигури ефикасно здравно обслужване. Комисията препоръчва и реформи в образованието, за да се увеличи качеството и пазарната му ориентация, както и по-активни политики за справяне с безработицата. България има нужда от координирана стратегия за реформа на публичната администрация, досегашният подход е бил разпокъсан, пише още в документа.

За енергетиката е отбелязано, че са нужни повече конкуренция, прозрачен пазар на газ и електроенергия, по-независим регулатор и ускорено изграждане на междусистемни връзки със съседните страни заради риска от прекъсване на доставките. Тези препоръки трябва да бъдат одобрени и от Съвета, повечето от тях присъстваха и в приетия преди една година документ за България.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44