Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Преса" информира от първа страница, че миньори готвят бунт за 90 милиона лева заради американските ТЕЦ-ове в "Марица-изток". Централите са натрупали дълг заради въглища. Миньорите чакат да получат парите си до следващата седмица, след което са решени да стачкуват. 

За друг предстоящ протест - на ветеринарите, информира вестник "Земя". Те обявиха, че спират имунизацията на селскостопанските животни, защото държавата е намалила парите за това почти четири пъти. Ветеринарните лекари декларират, че Агенцията по храните крие истината за заразни заболявания на различни места в страната, а това води до унищожение на стотици животни.
"Капитал дейли" излиза с водещо заглавие "Брюксел започва наказателна процедура срещу България заради "Южен поток". Вестникът дава и подробна информация за разпределението на еврофинансирането на страната ни по оперативната програма "Човешки ресурси", по която ще получим повече от 2 милиарда лева.
"Сега" съобщава: "ДПС взе лъвския пай и от последните пари за регионите". Общини на двете управляващи партии получават финансиране от правителството по няколко пъти, допълва изданието. В днешния брой има анализ и за още един вид прахосване на средства по повод идеята на вътрешния министър Цветлин Йовчев за създаване на нов антитерористичен център в ДАНС.
"Труд" съобщава, че Националната агенция за приходите предприема спешни мерки за събиране на данъците. 124 милиона лева по-малко от планираното са приходите за първите четири месеца от годината.
"Новинар" алармира от първа страница "Караме коли с корабно гориво". Констатацията е след проверки на бензиностанции, довели до затваряне на обекти заради некачествено гориво. "Монитор" допълва по темата, че 25 на сто от дизеловото гориво е менте. Вестникът предлага интервю с метеоролога Петър Янков, който уверява, че жегата идва у нас през юли, а през август времето ще е подходящо за морска почивка.
"24 часа" разработва идеята на социалистическата партия държавните служители да си плащат здравните осигуровки. Вестникът предлага седем варианта за развитие на политическата криза у нас. Една от тях е Орешарски да остане премиер, но начело на служебно правителство.
"Основният риск за нас е кризата в Украйна", споделя в интервю за "Преса" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.
"Дума" избира като водеща тема намеренията на просветния министър Анелия Клисарова да има само по един учебник за предмет, а не както е сега учителите да избират от няколко учебника. Спестените пари ще се използват за модернизация на училищата.
"Труд" отделя две страници на опазването на черешовата реколта с помощта на жандармерията и на факта, че топлата зима и студената пролет са намалили реколтата наполовина.
За "Телеграф" водеща тема е кризата, засегнала и платената любов. Лелки подбивали младите жрици в интернет. Вестникът информира и че ще конфискуват имането на така наречените братя Галеви.
"Стандарт" предлага не толкова злободневни теми днес, като освен подробности за откриващия се Панаир на книгата публикува интервю със световноизвестния философ и пионер на алтернативната медицина Дийпак Чопра, който подчертава, че ядем токсична храна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44