Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки пети ученик в Плевен има гръбначно изкривяване

Снимка: БГНЕС

При всяко пето дете се открива изкривяване на гръбначния стълб. Заради намалената двигателна активност 70 вече са с неправилна стойка. Това показват данни след прегледа на 174 деца от плевенското училище „Петър Берон“. Тежко изкривяване е установено при трима ученици, които до момента не са били диагностицирани. В по-лека степен с деформация на гръбначния стълб са шест деца, с наченки 28.  

Д-р Нина Червенкова, специалист по спортна медицина, не крие, че е потресена от тези резултати и подрежда причините така:
Неправилният седеж по време на учебните занимания, второ - абсолютно намалена двигателна активност. Предоставихме резултатите на директорката на училището, след което показахме на преподавателите  в училището едни най елементарни упражнения, които да могат да показват на децата с цел те да се изправят и да заемат правилен стоеж.

Медиците настояват за специална програма за борба с гръбначните изкривявания. Те ще внесат предложение в общината. В началото на новата учебна година да се направят на всички ученици от първи до четвърти клас безплатни профилактични прегледи за деформация на гръбначния стълб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44