Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България е нарушила правилата за вътрешния пазар с избора на изпълнители на "Южен поток”

Снимка: europa.eu

Европейската комисия смята, че България е нарушила правилата за вътрешния пазар с избора на изпълнители на "Южен поток” и затова започва наказателна процедура срещу страната, обяви на пресконференция в Брюксел говорителят на комисията Антоан Коломбани.

Коломбани обясни и защо се предприемат действия единствено срещу България, въпреки че в проекта участват и други страни - членки на Евросъюза, в чиито междуправителствени споразумения с Русия Еврокомисията също установи противоречия с европейското законодателство:

Това, което мога да кажа по повод тази наказателна процедура срещу България, е, че я стартирахме, защото в момента там се възлага изпълнението на дейностите, работата е на път да започне и беше належащо да реагираме. Разбира се, следим ситуацията и в другите страни, включени в проекта, очакваме от тях да съобразят обществените поръчки с европейските норми и ако е необходимо, ще предприемем действия и срещу други държави. 

Междувременно Сабине Бергер, говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, припомни, че миналата седмица Европейската комисия поиска спиране на целия проект:

Европейската комисия, в рамките на своята стратегия за енергийна сигурност, предложи прекратяване на проекта "Южен поток", докато се постигне пълното му съответствие с европейското законодателство, както и преоценка на този проект – в светлината на европейските приоритети за енергийна сигурност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44