Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираната прокуратура разби и Рижите от Бургас

Автор:
Снимка: BGNES

 

 

 

 

При спецакция вчера на МВР, специализираната апелативна прокуратура и ОДП Ямбол е разбита организирана престъпна група с цел изнудване. Това заяви главният секретар на МВР Лазаров на извънредна пресконференция. Стана ясно, че са задържани общо 20 лица, като арестите са извършени на територията на Ямбол, Бургас и Хасковска област. Стана ясно, че в силовата част на групата е действала и групировката наричана Рижите, която и преди се е подвизавала в Бургас.

Престъпната си дейност групата извършвала в периода 1 януари 2009 - 10 март 2013 година. Схемата е била задвижвана от официално регистрираната финансова къща „Кредилайн" ООД, която отпускала заеми, като задълженията по тях обаче се взимали от гражданите по физическа и психическа принуда и насилие.

По думите на Лазаров, за месец събираните лихви достигали 1 млн. лв.

Даниела Попова от специализирана апелативна прокуратура разясни, че се използвани „брутални силови методи на действие". Тя съобщи, че 80 пострадали от групировката вече са разпитани, като половината от тях са дали показания пред съдия. При претърсване са иззети бухалки, ножове, пистолет, множество дебитни и кредитни карти с техните пин кодове.

На 11 от задържаните ще бъдат повдигни обвинения за участие в организирана престъпност, а на трима за вторични престъпления.

Към момента се издирват три лица.

Като ръководител на групата органите на реда са установили Камен Желев, за който има данни, че е осъждан и преди. Той няма дялове в дружеството, поради криминалното си минало, но е причислен към фирмата на трудов договор. Част от другите задържани също се водят на трудов договор към фирмата на длъжност куриери. Стана ясно, че сигнали срещу организираната групировка е имало още през 2012 година, като те са придобити по оперативен път.  В тази връзка Попова призова гражданите да внимават от кого взимат кредити и да огласяват всяка нередност, с която се сблъскват.

 

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Бакалов - началник на отдел „Борба с наркотрафика“

Агенция "Митници": В пъти повече наркотици са заловени по границата ни тази година

Съвместната кампания „Не сте сами“ на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ започна от Несебър. Целта е превенция на наркотичната и хазартната зависимости, като идеята е да се стигне до по-широк кръг от подрастващите. Днес в Несебър представители на агенциите проведоха демонстрации с кучета и запознаха младежи с..

публикувано на 16.08.24 в 13:52

В община Руен забраняват поливане с питейна вода

Със заповед на кмета Ахмед Мехмед в община Руен се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане и миене на улици, превозни средства и други. Мярката е превантивна, с цел песнене на водата с оглед засушаването и липсата на валежи, коментира градоначалникът. На нарушителите ще се съставят актове от служители на ВиК. Режим на..

публикувано на 16.08.24 в 13:34

Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА)

Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър. Кола се е обърнала в канавката. Сигналът за пътното произшествие е подаден на телефон 112 в 8.55 часа. Лекият автомобил, управляван от 54 годишен софиянец, е бил по таван в посока Равда към Несебър на около 200 метра преди светофара. Пострадал е шофьорът на автомобила. Той е откаран..

обновено на 16.08.24 в 11:55

Сливенският митрополит Арсений освети параклис в Лозенец

Сливенският митрополит Арсений освети параклис в прослава на Св. Николай Чудотворец на брега на морето. Той беше посрещнат в село Лозенец от кмета на общината Марин Киров и кметицата на селото Женя Гандиева. Той Негово Високопреосвещенство връчи икона на Божията майка и благодарствено писмо на кмета на община Царево Марин Киров за..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Отменят зарята на Петрова нива заради опасността от пожари

Със заповед на кмета на Малко Търново Илиян Янчев се отменя тържествената заря по време на възпоменателния събор на Петрова нива, който ще се проведе в събота, 17 август. Забранява се и паленето на  огън на открито, заради опасността от пожари.   Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август..

публикувано на 16.08.24 в 08:50

От Несебър започва съвместната кампания на НАП и Агенция "Митници" срещу зависимостите

От Несебър стартира съвместната кампания на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, които обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост.  Двете приходни агенции сливат кампаниите си като общата инициатива остава под надслов „Не сте сами“. Идеята е посланието до по-широк кръг от..

публикувано на 16.08.24 в 08:45

Инфлуенсъри и музиканти призовават да изберем доброто

Младежкото двудневно събитие „Тийн Буум Фест“ тази година се обединява около каузата Избери доброто. Организаторите, Агенция Митници, Националната Агенция за приходите и Община Бургас решават да свържат всички превенции в една кампания. Фестивалът ще се проведе за пета година на Морската гара на 17 и 18 август. Teen Boom Fest 2024..

публикувано на 16.08.24 в 08:30