Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стафилококи са причинили инцидента с децата, които бяха на зелено училище в Банско

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вторично замърсяване на храната със стафилококи е причината за стомашно-чревното неразположение на децата, които бяха на зелено училище в Банско.

Това показват резултатите от пробите, които експерти от Районната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните взеха часове след сигнала, че 12 деца са приети със съмнение за хранително отравяне в болницата в Разлог. 
Изследвани бяха кухнята на ресторанта, храната, която са приемали децата, персонала на хотела и водата. Резултатите от пробите обяви д-р Михаил Бащавелов, директор на териториалното поделение на Агенцията за безопасност на храните.
Става въпрос за допълнително вторично замърсяване на храната, която учениците са вечеряли на 30-и май, което говори, че част от персонала е имал заболяване. Това е основната и единствена причина за неразположението на децата, които са потърсили медицинска помощ.
От Здравната инспекция са локализирали приносителя на стафилококовите бактерии, заразил храната. Кухнята към ресторанта в Банско остава затворена до изпълнение на всички предписания от контролните органи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44