Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да нараства броят на украинските граждани, търсещи спасение на руска територия

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава да нараства броят на украинските граждани, търсещи спасение на руска територия от нестихващите бойни действия в Луганска и Донецка област. Само през последното денонощие руската границата са пресекли над 12 хиляди души.

Бежанската вълна се усеща най-силно в Ростовска област, където продължават да прииждат украински граждани, предимно семейства с деца, а също така възрастни хора. Руският премиер Дмитрий Медведев обвини в лъжа украинските власти, които вчера официално заявиха, че не виждат никакъв хуманитарен и бежански проблем на общата граница. Киев твърди че, движението там е нормално и броят на хората, които напускат страната или влизат в нея, е приблизително еднакъв. Според руския правителствен ръководител обаче над 4 хиляди украинци вече са подали молби да получат статут на бежанци. За тях се оборудват специални бази за настаняване и се събира хуманитарна помощ. Освен това стотици руски семейства изразяват готовност да приютят в домовете си пристигащите от Украйна. Съобщенията, че Киев е затворил няколко гранични пункта с Русия, за да попречи на бежанската вълна, предизвикаха реакции в руската Държавна Дума. Депутати предлагат незабавно да бъде приложена Конвенцията на ООН за бежанците, която забранява всякаква дискриминация по отношението на лицата с подобен статут.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44