Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите и останалият персонал в 8-те филиала за спешна медицинска помощ в Старозагорска област са готови да подадат оставки

| обновено на 06.06.14 в 12:15

Лекарите и останалият персонал в 8-те филиала за спешна медицинска помощ в Старозагорска област са готови да подадат оставки, ако получат заповед от министър Андреева да бъдат командировани в София. Решението е взето на делегатско събрание на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ. За БНР го потвърди доктор Чавдар Попов, ръководител на звеното в Стара Загора. 

С това решение на министър Андреева ще бъде доубита спешната помощ в страната, което започна още през 2008 година от Радослав Гайдарски, който прехвърли реанимациите към болниците и сега спешните центрове не разполагат нито с реанимационни, нито с шокови зали, категоричен е доктор Попов. В 8-те центъра за спешна медицина в областта има много незаети лекарски бройки, само в Стара Загора те са 9, а градът се обслужва от пет дежурни екипа. В същото време подготвени специалисти напускат и заминават на работа в чужбина. Как е възможно, пита доктор Попов, държавата да плаща командировки или 150 процента извънреден труд на лекари от други болници за дежурства в спешната помощ, а няма пари да повиши заплатите в сектора и търси начини да отложи агонията? Според него все повече ще зачестяват случаи като този с фотографката Елизабет Димитрова, защото в спешната медицина започват работа неподготвени или нискоквалифицирани кадри. Затова той предлага още от пети и шести курс студентите по медицина да имат упражнения по спешна помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44