Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споменатите от Станишев промени в Конституцията биха отнели от два месеца до половин година

Снимка: БГНЕС

Споменатите от Сергей Станишев промени в Конституцията биха отнели от два месеца до половин година, според процедурата,  описана в Основния закон.

Промяна в Основния закон може да бъде инициирана от една четвърт от народните представители. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след внасянето му. Народното събрание приема промените с мнозинство от три четвърти от всички народни представители, т.е. минимум 180 депутати, а гласуването се провежда на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти и не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, то може отново да бъде обсъдено, но не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При повторната процедура Конституцията може да бъде променена с две трети мнозинство. Несъбирането на такова мнозинство означава отхвърлянето на проекта за промяна. Ако позицията на Сергей Станишев е позиция на цялата парламентарна група на Коалиция за България това са 83 гласа. ГЕРБ, които искаха задължително гласуване при приемането на новия Изборен кодекс, имат 93-ма народни представители. "Атака" по принцип е за задължително гласуване, но тепърва ще решават дали да подкрепят БСП. Националистите разполагат с 23 гласа, т.е. без гласовете на ДПС, което е против задължителното гласуване, трите партии събират общо 199 гласа, т.е. имат необходимото мнозинство от три четвърти за конституционна промяна по бързата процедура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44