Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Наесен ще има предсрочни избори

| обновено на 08.06.14 в 15:12
Снимка: Венелина Попова

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че страната е в политическа криза и е ясно, че предсрочни избори наесен ще има. Той ще проведе серия от разговори с лидерите на политическите партии и ще ги призове да се постигне национално съгласие за реформи в здравеопазването, администрацията, пенсионното осигурява, енергетиката, спрените еврофондове, както и да се изчисти имиджът на България в ЕС.

Президентът вече е провел разговори с Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютфи Местан. Предстоят му поредица от срещи с останалите лидери в търсенето на национално съгласие за провеждането на реформата. Датата на предсрочните избори е важна, но по-важно е какво има да се свърши до тогава. За служебен кабинет е рано да се говори, но той може да бъде инструмент за успокояване на народа, заяви Росен Плевнелиев и се обяви за повече пряка демокрация по повод провеждането на референдум:

Питайте го този народ, преди да влезете в едни тънки сметки, кога и как и по какъв начин ще променяте Конституцията. Трябва също да си даваме сметка, че когато се говори за задължително гласуване, не само въпросът е, кога де се въведе, но и как да се въведе? Как ще дадем шанс на милион и половина български граждани извън България да гласуват, ако ги задължим да гласуват?

На въпрос възможно ли е България да бъде управлявана от голяма коалиция между ГЕРБ и БСП подобно на тази в Германия, Росен Плевнелиев отговори:

Лидерите в Германия на различните политически партии в продължение на десетки години най-малкото са си говорили. Най-малкото е имало диалог между тях. И когато има споделени ценности, когато има подход, нещата се получават. Докато в България се даваме на прокурори и от високата трибуна обявяваме, кой, кого има намерим да убие или да не допусне никога повече да не бъде на власт.

Изваждането на етническата карта за пореден път президентът определи като реваншизъм и попита, докога ще дълбаем дъното?

Президентът Росен Плевнелиев беше гост на Фестивала на розата в Казанлък, за който в подбалканския град пристигнаха над 10 хиляди туристи от Европа, Азия и Африка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44