Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пица "Маргарита" отбелязва 125-годишен юбилей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският специалитет известен под името "Пица Маргарита" навърши 125 години. А само италианската дума "пица" се оказва най-популярната в света. Историята твърди, че началника на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали поканил  през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да приготви за кралица Маргерита Савойска някоя от своите пици в  двореца "Каподимонте".

Типично за неаполския творчески дух, майсторът-готвач сътворил пица с нови съставки върху традиционно приготвеното за това ястие тесто. Той го гарнирал с домати, прясно сирене моцарела и босилек -продукти типични за неаполският край. Техните цветове зелено, бяло и червено представят италианския трибагреник и в случая символично изразяват с неаполското тесто за пица Обединението на Италия.

От там и името на това ново неаполско кулинарно творение "Пица Маргерита" в чест на италианската кралица! Тази пица е една от най-фамозните по света. В съвременните условия обаче, видът е едно, а вкусът не винаги е оптимален. Причината е в качеството на продуктите  включително и чистия зехтин, които само неаполският почин успява да съхрани - уточнават от националната конфедерация на фермерите Колдирети




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44