Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски потвърди: България е спряла работата си по проекта "Южен поток"

| обновено на 08.06.14 в 18:06
Снимка: БГНЕС

България е спряла работата си по проекта "Южен поток", потвърди премиерът Пламен Орешарски след среща със сенаторите от американския Конгрес Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи. Българското участие в проекта "Южен поток" ще продължи само след като страната ни отстрани всички забележки на Брюксел.

Отчитайки, че България е зависима от един доставчик на природен газ и страната ни поставя приоритет на южния газов коридор, премиерът Пламен Орешарски съобщи, че българското участие в проекта "Южен поток" ще продължи само след като страната ни отстрани всички забележки на Европейската комисия:

Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел. И уточним начина на неговото изпълнение по-нататък. В момента има запитване от страна на ЕК. По повод на това запитване сме спрели по-нататъшната работа. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа.

Американските конгресмени очакват, че българското участие в "Южен поток" ще бъде координирано с Европейската комисия. Джон Маккейн заяви:

Разбираме, че има някои обезпокояващи въпроси, свързани с проекта "Южен поток", и бихме искали да видим колкото се може по-малко руско участие в проекта, но сме съгласни, че енергийната независимост е приоритет на всяка страна.

Конгресмените благодариха за българското военно участие в Афганистан и  Ирак. Казаха, че очакват търговското споразумение между САЩ и ЕС да засили икономическите отношения с България. Изразиха надежда, че Европа ще говори в един глас по руско-украинската криза и отправиха послание към Москва. Сенаторите заявиха, че продължават да са загрижени от агресията на Владимир Путин в Украйна и подхранването на напрежението в източната част на страната. Те обясниха, че изпращат послание към Путин, че териториални граници не могат да бъдат прекроявани с военни средства.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44