Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа молитва за мир в Близкия изток от Ватиканските градини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер, във Ватиканските градини ще бъде отправена молитва за мир в Близкия изток. Освен папа Франциск, участие ще вземат президента на Израел Шимон Перес и президентът на палестинците Махмуд Абас

Събитието е по инициатива на Папа Франциск, определено като негов пророчески жест. То е без прецедент, защото включва държавни глави освен представители на различните вероизповедания включително Вселенския патриарх Вартоломей Първи.

Призивът - молитва за мир ще се проведе на открито във Ватиканските градини, където за случая ще бъде посадено маслиново дръвче. Молитвата  ще бъде изказана на италиански, английски, еврейски и арабски, езици на най-големите религиозни общности - християнска, еврейска и мюсюлманска.

Желанието е да се излезе от застоя на израелско-палестинските преговори и чрез силата на молитвата, обединяваща различните вероизповедания, да се съгради един по-добър свят чрез възобновяване на мирния процес. Целта е също така да се получи широка гласност не само за промяна на ситуацията в Близкия изток, но и да се обърне внимание на общественото мнение относно религиозната толерантност по света. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44