Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години затвор поиска прокуратурата за бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров

| обновено на 09.06.14 в 17:58
Снимка: БГНЕС

Осем години затвор за бившия началник на сектора за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров поиска прокурорът Валентин Вълков по наказателното дело, което приключва във Великотърновския окръжен съд.

Тодоров е подсъдим за нерегламентирано изнасяне на информация за оперативни разработки на антимафиотите и за досъдебни производства, като в част от случаите е разгласил държавна тайна. Обвиненията са и за престъпления против правосъдието и злоупотреба със служебно положение. Според прокурор Валентин Вълков в продължилото година и осем месеца дело е доказано по безспорен начин, че Тодоров е извършил тежки умишлени престъпления. Част от тези престъпления бяха само посочени, без да се изнасят доказателствата, събрани със специални разузнавателни средства, защото делото е при открити за журналисти врата.

По закон Тодоров е трябвало да ръководи борбата с организираната престъпност във Великотърновска област, а реално е използвал поста си за обслужване на частни интереси. По негово време в района, що се отнася до МВР, не е имало държава, а самият той е едно от лицата на корупцията в системата на вътрешното министерство, каза в пледоарията си Вълков.

Защитата  настоя за  оправдателна присъда. Делото срещу Орлин Тодоров продължи година и осем месеца, а присъдата се очаква в сряда.

Именно с Орлин Тодоров са свързани две от наказателните дела, които се водят срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44