Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелските депутати избират с тайно гласуване наследник на Шимон Перес

Израелските депутати избират с тайно гласуване президент, който да замени на поста Шимон Перес.

Официално президентският пост в Израел е с предимно церемониален характер и обикновено се заема от възрастен държавник, от когото се очаква надпартийност и да бъде като морален компас за страната. Кандидатпрезидентската кампания обаче ще бъде запомнена с грозни оклеветявания, като две от кампаниите дори бяха провалени от скандали. Удар понесе и кампанията на премиера Бенямин Нетаняху, който нееднократно се опита да блокира кандидатурата на Реауен Ривлин - бивш председател на парламента и негов съперник в управляващата партия "Ликуд".

Според направено за вестник "Аарец" проучване 74-годишният Ривлин изглежда се ползва с най-голяма обществена подкрепа. Резултатите показват, че на 31% от израелците би се харесало той да е следващият президент. Следват Наниел Шехман - преподавател, спечелил Нобелова награда за химия през 2011-а година с 22% и Далия Дорнер - бивш съдия от Върховния съд с 11%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44