Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелина Джоли и Уилям Хейг домакинстват среща на високо равнище за сексуалното насилие по време на война

Снимка: geograph.org.uk
В Лондон започва 4-дневна среща на високо равнище за сексуалното насилие по време на военен конфликт. Домакини на срещата са британският външен министър Уилям Хейг и специалният пратеник на ООН Анджелина Джоли.

Събитието, наречено Глобална среща на високо равнище за спиране на сексуалното насилие по време на конфликти, е кулминацията на 2-годишна кампания за обръщане на внимание към сериозността на проблема.

Срещата, която се провежда в огромния изложбен център "Ексел" в Лондон, е най-голямата конференция по въпросите на сексуалното насилие в зони на конфликти в историята, с участието на представители на 140 държави. Кореспондентът на Би Би Си по международни въпроси Пол Адамс съобщи, че организаторите искат амбициозният форум да се превърне в пробуждане на света и осъзнаване, че сексуалното насилие не е неизбежна част от войната.

След 2-годишната кампания на Уилям Хейг и Анджелина Джоли 141 държави одобриха Декларация за прекратяване на сексуалното насилие, но целта сега е да се направят конкретни стъпки, включително подобряване на разследването и документирането на случаите на сексуално насилие и оказване на по-голяма помощ на оцелелите потърпевши.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44