Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционните партии в Косово се разбраха Рамуш Харадинай да е новият премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващо лидерите на основните опозиционни косовски партии се договориха за това как ще изглежда новото правителство в Прищина. Лидерът на най-старата косовска албанска партия на покойния Ибрахим Ругова - Иса Мустафа, се договори със знаковата фигура от времето на войната през 1999-а година и бивш командир на паравоенните части на АОК Рамуш Харадинай и с ръководителя на "Инициатива за Косово" на Фатмир Лимай. Според постигната договорка Рамуш Харадинай би бил новият министър-председател на Косово, докато лидерът на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа ще бъде предложен за президент на страната, освен това тази формация ще получи и председателското място на парламента, а някогашният министър в кабинета на Тачи Фатмир Лимай ще стане вицепремиер. Преди изборите лидерите на основните опозиционни партии в Косово се договориха, че няма да правят коалиция за управление с досегашния премиер Хашим Тачи.

Новото правителство в Прищина ще разчита на парламентарната подкрепа на набиращата сила партия "Самоопределение" Албин Курти. Все още не се знае как ще действат десетте сръбски депутати относно бъдещото косовско правителство, начело с Рамуш Харадинай.

На провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово най-много гласове получи Демократичната партия на Косово на премиера Хашим Тачи, която управлява страната вече седма година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44