Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторката на "Хари Потър" даде милион паунда на кампанията срещу независимостта на Шотландия

Дж. К. Роулинг
Снимка: БГНЕС

Авторката на книгите за Хари Потър – Джей Кей Роулинг – е спонсорилала с 1 милион паунда кампанията срещу получаването на независимост от Шотландия, съобщи Би Би Си.

Роулинг, която е родена в Англия, но живее в Единбург, публично подкрепи групировката „По-добре заедно”, която води кампания за оставането на Шотландия в рамките на Великобритания.

В обяснение за решението ѝ на нейния уебсайт, Роулинг пише, че независимостта на Шотландия крие рискове:

Простата истина е, че Шотландия е подложена на същия натиск както всички останали през 21-ви век. Тя трябва да е конкурентна на глобалния пазар, да се защитава срещу всички заплахи и да си проправи път в крехкото икономическо възстановяване, изтъква Роулинг.

Освен това тя посочва, че има шепа националисти, които искат да демонизират всеки, който не подкрепя независимостта сляпо и безусловно.

Шотландците ще упражнят правото си на глас на 18-и септември, за да решат бъдещето на родината им. Те трябва да отговорят с „да” или „не” на въпроса „Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44