Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен оказват психологическа подкрепа на жени с онкологични проблеми

Снимка: Георги Кожухаров

Фондацията "Свети Иван Рилски" в Плевен отбеляза Световния ден на хората, преживели онкологични заболявания. За трета поредна година организацията предоставя психологическа подкрепа на жени, претърпели операции на туморни образувания. Социалната интеграция и рехабилитация на хора, преживели онкологични заболявания, е едно от основните направления на работа на фондацията. 

Д-р Елиза Георгиева - управител на фондацията споделя:
Тези пациентки не приемат рака, като присъда: 
Психологът на групата, която подпомага адаптацията на вече опериранити, доктор Илиян Илиев анализира, че за всяка жена, чула тежката диагноза, много е важно да има борбен дух: 
Това е клише, но трябва да го видят как една жена се радва само на това, че се е събудила като факт.
Групата за психологическо подпомагане е отворена. В нея се включват пациенти освен от Плевен, и от други райони на страната. Специалистите обаче остават категорични, че една от големите причини за появата на онкологично заболяване си остава стресът:
От 12 жени в групата, 12 са отключили онкологично заболяване в следствие на преживян стрес. Нито една от тези жени няма генетична обремененост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44