Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират председател на Софийския апелативен съд

За днес е насрочен изборът на председател на Софийския апелативен съд. Кандидат за поста е обвиненият в злоупотреба с евросредства Веселин Пенгезов. Според неофициална информация той е представил болничен лист и е поискал изборът да бъде отложен.

Заради обвинението си Пенгезов беше временно отстранен от поста, за който кандидатства. Всъщност той свърза именно с намерението си да се кандидатира за втори мандат като шеф на Апелативния съд изваденото от фризера разследване от 2010-а година за неправомерно усвоени пари по ОПАК за информационна система за военните съдилища. Освен Пенгезов с обвинение е и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков, който също е временно отстранен от длъжност, и началникът на кабинета на премиера Орешарски – Мария Девизиева, на която беше отнет и допускът за класифицирана информация.

Теоретично Веселин Пенгезов има право да кандидатства за поста, въпреки че е разследван. Вероятността обаче да бъде избран клони към нула. Така ли е - ще стане ясно, когато се яви пред ВСС. За днес е представил болничен лист и уточнение на кои дати ще е на екскурзия в чужбина и кога може да се яви отново пред съдебните кадровици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44