Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич ще се проведе конференция по проблемите на деменцията

Снимка: Община Добрич

Проблемите на деменцията ще са тема на конференция, организирана от Добричката селска община.

Представители на местната власт, регионалните дирекции "Социално подпомагане", специалисти от Центъра за психично здраве, работещите в сферата на социалните услуги, близки и роднини ще обсъждат проблемите на дементно болните хора. Специално внимание ще бъде отделено на практиката в Германия и възможностите на телемедицината. Програмата предвижда посещение на дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, където ще има индивидуални консултации с експерти на гражданско сдружение "Алцхаймер България".

Eкипът на Гражданско сдружение "Алцхаймер България" работи по финансиран с европейски пари проект с наслов "Да се чуе гласът на болните с деменция. Техният глас е важен". Преди Добрич подобни конференции са проведени в Пловдив и в Габрово.

Все по-застаряващото българско население, както и увеличаващият се брой заболели от деменции, вече над 100 хиляди души, поставя проблема за липсата на професионалисти, които да се грижат за болните в домашна среда, подчертават от Сдружението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44