Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната статистика отчете дефлация от половин процент

Снимка: БГНЕС

Националната статистика отчете дефлация от половин процент. По данни на статистиката, за година стоките и услугите са поевтинели средно с 2 на сто.

Инфлация в България през май се понижи за десети пореден месец, задълбочавайки дефлационните тенденции в страната, показват данните на НСИ.

Индексът на потребителските цени (CPI) на България се понижи през май 2014-а година с 0,5% на месечна база след повишение с 0,3% през април (първо повишение на месечната инфлация в нашата страна от края на миналата година).

Инфлацията от началото на годината (май 2014-а спрямо декември 2013-а) се понижи с 1,0%, докато на годишна база индексът на потребителските цени през април се понижи с 2,0% (спрямо май 2013-а) след спад с 1,6% през предишния месец. Това означава, че българската икономика се намира в дефлация за десети пореден месец (от август миналата година насам).

Средногодишната инфлация за периода от юни 2013-а до май 2014-а се понижи с 1,2% спрямо периода юни 2012-а/май 2013-а, показват днешните данни на НСИ.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха през май с 1,0% спрямо април, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец.

Слабо повишение с 0,1% отбелязаха цените на облекло и обувки през май спрямо април, докато цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива останаха на равнището от предходния месец.

Понижение с 0,7% на месечна база имаше и в транспортните цени, цените в здравеопазването се увеличиха с 0,1%, докато цените в сектора на съобщенията се понижиха с 1,9%, показват априлските данни на НСИ.

Хармонизираната инфлация (HICP индекса) на България през май 2014-а година се понижи с 0,5% на месечна база след повишение с 0,2% през април, докато на годишна база отбеляза спад от 1,8% (спрямо май 2013-а) след понижение с 1,3% през предходния месец на годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44