Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора запорира за кратко сметките на болница "Проф. Стоян Киркович"

| обновено на 12.06.14 в 14:10
Снимка: Венелина Попова

Община Стара Загора е направила запор на сметките на Университетската болница "Професор Стоян Киркович" във всички банки, заради 450 хиляди лева, дължими за местни данъци и такси за около 10 години назад. В писмо до медиите изпълнителният директор професор Петкана Чакърова определя този акт като "рекет". По думите й най-голямата болница в региона и в цяла Югоизточна България ще спре лечебната си дейност, в това число и хемодиализата. Професор Чакърова каза, че е готова да подаде оставката си, ако това ще спаси живота на пациентите и призова клиничноболните и нуждаещите се от хемодиализа да потърсят обяснение от общината защо не могат да бъдат лекувани. 

Малко по-късно кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви за БНР, че запорът на здравното заведение е бил вдигнат веднага, след като е направен. По думите му, това е символичен акт, с който общината изразява недоволството си от начина, по който се управлява здравното заведение:

Искаме да покажем на обществото, че болницата се управлява некадърно, безотговорно и абсолютно непрофесионално в лицето на доктор Чакърова. Защото болницата се тласка към фалит, задълженията вече надхвърлят 21 милиона. Кадърните кадри на болницата в момента напускат или вече са напуснали. С това алармираме, че това ръководство на болницата трябва да си подаде оставките и оттам-нататък да дойдат професионалисти, които да започнат да работят за вдигането на болницата. Това ръководство е вредно за болницата и за областта като цяло и трябва да си отидат.

Общият размер на задълженията на Университетската болница надхвърлят 20 милиона лева, а общината притежава 8,3 процента от акциите. На последното общо събрание на болницата представителят на общината е гласувал "против" по всички точки от дневния ред.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44