Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата и Моника Станишева в задочен спор заради скандала "Хохегер"

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и съпругата на лидера на БСП - Моника Станишева, влязоха в задочен спор - има ли в момента прокурорска проверка по лобисткия скандал "Хохегер".

Вчера изтече информацията, че собственичката на пиар агенция Моника Станишева е била на разпит. Нещо, което главният прокурор не просто потвърди, но и обясни защо:

Защото, на първо място има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения.

При напомнянето, че това е било преди година и половина, Цацаров коментира:

Ама вие искате от мен да действам като ръководител на движение на гара...

Съпругата на БСП лидера отрече да е разпитвана и после разказа, че през 2013-а година е поискала проверка има ли извършено от нея престъпление по случая "Хохигер", с цел да изчисти името си от тиражираните по политически причини спекулации и лъжи за нея и дейността на нейната компания.

След проверката е била уведомена, че Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство поради липса на престъпление. Това става на 13-и февруари 2014-а година. Месец по-късно, обясниха от Прокуратурата, Апелативна прокуратура-София е отменила отказа на Градската. По-висшестоящите държавни обвинители са открили пропуски при изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства, относно лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените милион и половина евро на австрийския лобист Петер Хохегер. Уточнява се, че става дума за непроверени твърдения за осъществено корупционно поведение от определени лица при провеждане и изпълнение на обществени поръчки, проведени от Министерския съвет и търговско дружество, с едноличен държавен капитал. Срокът за изпълнение на проверката е 30 дни, считано от 14-и април тази година. Какъв е резултатът - месец след крайния срок обаче от съобщението на Прокуратурата не става ясно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44