Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън призова за мъдро ръководство, излагайки критериите си за новия председател на ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън призова за мъдро ръководство, излагайки критериите си за новия председател на Европейската комисия в статия, разпространена в Ирландия, Франция и Германия. 

Както е известно, Великобритания оглавява кампания, заедно с Швеция и Холандия, за блокиране на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от партийните групировки в Европа. Дейвид Камерън обаче категорично се обявява срещу вижданията на Юнкер за по-близък политически съюз между страните от ЕС и смята, че Брюксел е прекалено раздут като щат и прекалено началнически.

С публикуването на статията Камерън предприема необичаен ход за пряк призив към гласоподавателите в други европейски държави да се замислят сериозно за това кой трябва да бъде председател на Европейската комисия. Идеалният кандидат, според Камерън, е този, който ще проведе реформи, ще тласка напред икономическия растеж и ще разкрие нови работни места, който е честен и радващ се на доверие брокер и е способен  отново да ангажира европейските гласоподаватели. Назначаването на Жан-Клод Юнкер, когото никой не е избрал, за председател на Европейската комисия, ще е лишено от смисъл и ще навреди на демократичната легитимност на ЕС, заяви британският премиер.

Камерън отбелязва също, че в момента за много европейци световното първенство по футбол е по-интересно, отколкото дебата за председателството на Европейската комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44