Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството

Жители на Кюстендил, Карлово и Пловдив протестираха пред столичната Съдебна палата срещу връщането на джамии и други църковни имоти на Главното мюфтийство. Днес Софийският апелативен съд заседава по искане на мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на съществувалите в миналото мюсюламански общини в България. 

На протеста пред Съдебната палата присъстваха общественици от Кюстендил, кметът на града Петър Паунов, кактои недоволни граждани. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Да съхраним българските паметници на културата” и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията”. Събралото се множество се обяви против връщането на сградата на джамията в Кюстендил на Главното мюфтийство. Един от организаторите - Митко Грозев, който говори пред събралите се:

Братя българи! Нека от днес нататък всички ние бъдем едно и не позволяваме на тези, които отговарят, да не си вършат работата.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, каза че те ще защитят и вярата си, и правата си, и България: 

Нека разберат тези, които провокират напрежение, че те отдавна са загубили правата си за претенции и да знаят, че ние ще защитим и вярата си, ще защитим и децата си, ще защитим и България. Абсолютно неоснователни претенции, загубиха веднъж на юридически терен.

Присъстващите се обявиха в защита на културните паметници в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44