Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пикник на Свободата" отбелязва 25 години от началото на падането на комунизма в Източна Европа

Снимка: Георги Нейков

За първи път у нас ще се проведе международен „Пикник на Свободата“. Той е посветен на 25- годишнината от началото политическите промени в Източна Европа довели до падането на комунизма. Пикникът на Свободата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. 

Днес на Лятната сцена на Борисовата градина за първи път ще се проведе международен „Пикник на Свободата“. Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват четвъртвековната годишнина от падането на комунизма. 

По този повод дипломатическите мисии на тези държави и културните им институти у нас съвместно със Сдружението „София Поетики“ организират първия по рода си „Пикник на Свободата“. 

Празникът на свободата започва точно в 17.00 часа в Борисовата градина с музика, игри за малки и големи, фестивал на хвърчилата и поезия. Преди това ще бъде организирана дискусия в Софийския Университет с участници и интелектуалци в тези историческис ъбития. 

Директорът на Полския институт у нас Агнешка Кошчушко е категорична, че събитията от преди 25 години са важни, защото са допринесли за падането на комунистическите режими в Източна Европа:

Основното послание на пикника е това че сме успели да осъществим трансформацията,да постигнем свободата, както и свободата на словото. Бихме искали да разкажем какво е станало след 1989 година и да се види какъв е бил живота и колко трудно е било на хората тогава, когато са управлявали комунистите в нашите страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44