Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кехайов: Здравеопазването е в морален разпад

д-р Андрей Кехайов
Снимка: БГНЕС

Здравеопазването у нас е в морален разпад, а ресурсите на Здравната каса са пред изчерпване, обяви д-р Андрей Кехайов - председател на Обединението на здравните региони. 
Повече отвсякога е необходимо капитализиране на този национален капитал, така че да се вземат правилни решения. Кое от сектор "Здравеопазване", според Вас, в момента е безпроблемно? Като започнем от Спешната помощ, което е най-актуално. Проблемите с болниците, проблемите с финансирането, изобщо цялата система е пред морален разпад. Не се реагира адекватно. Недопустимо е институцията на лекарите и неговото ръководство да подписва Национален рамков договор без да знае какво подписва. Те практически реално не участват и в договарянето. Да не прогнозираш нещата, какво ще се случи в годината и да подписваш договор, като казваш, че всичките неща са по-добри, направо е или израз на некомпетентност и неадекватно поведение. Ресурсите в Здравната каса са към своя край. Дефицитът е много голям. Защо настоящият председател на лекарския съюз преди няколко години подписа парите за здравно осигуряване да бъдат прехвърлени във фискалния резерв?. Той трябва да носи отговорност - милиард и 400 милиона.
70 доклада на водещи специалисти в областта на медицината бяха представени на симпозиум на тема "Реалности и проблеми на здравната система в България". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44