Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курбан за геотермална вода направиха край Ерма река

Снимка: Радостина Чернокова

Стотици хора се събраха на курбана в местността „Чукара“ край златоградското село Ерма река по повод началото на сондажа за геотермална вода.

Цяла нощ майстори-готвачи приготвяха 1300 килограма месо в 40 казана. Рано тази сутрин курбанът осветиха духовници от църковното настоятелство и мюсюлманското вероизповедание, каза кметът на селото Зарко Хаджиев и съобщи как ще бъде раздавано:
Има 14 пункта, специално социално слаби, болнолежащи и с минимални пенсии по списък, който сме го изготвили заедно с кмета на общината. Освен това днес сутринта в основите на обекта беше заклана овца, което е с черна овца същинският курбан, и пак беше раздаден на социално слаби лично от мен днеска в селото. Хаирлия да е, и на късмет оттук-насетне, да може да излезе тази минерална вода и да ги лекуваме, не само да ги храним хората. 
Стратегическият проект за общината ще промени развитието на Златоград и ще осигури работа за населението в района, допълни кметът Мирослав Янчев:
Това е една възможност на Община Златоград в следващите няколко месеца да реализираме сондажа, да видим, че водата я има, че водата е на 90 градуса, както са правени проучвателните сондажи, че отговаря сондажът на всички изисквания, вече за да се експлоатира и в бъдеще време за отопление на общински сгради и за развитието на балнеологията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44