Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Петков: Намалените от първи юли цени на тока няма да донесат облекчение на бедните

Снимка: БГНЕС

Намалението на цените на електрическия ток за бита от първи юли няма да има почти никакъв ефект върху бюджета на бедните българи. Самата енергийна система пък е изправена пред сериозни предизвикателства, заявиха на извънредна пресконференция в столицата представители на неправителствени организации. 

Според Кръстьо Петков, който в случая представлява експертното сдружение  "Глас", основната група, която ще усети намалението са богатите.

Новите цени на тока, които ще влязат в сила от първи юли няма да са в полза на бедните и няма да им донесат облекчение. Около 65% от българските домакинства са енергийно бедни. Данните, с които разполагаме, показват, че малко над 60% от българските домакинства ползват 17% от електроенергията и затова е съвсем логично, питаме, това намаление от 0,6 на сто за тях ли се отнася? За тези 17 процента? Едно грубо изчисление показва, че тези, които плащат между 40 и 60 лева месечно сметки за ток, в зависимост от сезона, в крайна сметка ще  получат едно намаление още по символично, по малко от 50 стотинки.

Петков поиска  още разформироване и преформатиране на ДКЕВР преди предсрочните избори, както и да бъде въведена нова ваучерна система за енергийно бедните българи. Петков алармира за дефицити в различни сегменти на енергийната система, които определи като много тревожна  тенденция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44