Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Правителството има готовност да осигури газ за поне 3-4 месеца

Има налични 355 млн.куб.м. природен газ в хранилището в Чирен, продължава да се нагнетява газ и в момента

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Българското правителство има готовност да осигури газ за поне 3-4 месеца, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Тя обясни, че в стратегията за енергетиката, която предстои да бъде представена, се предвижда изграждането на още едно газохранилище. 

Според Министерство на енергетиката към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България.

Има налични 355 млн.куб.м. природен газ в хранилището, като поради динамичната ситуация в Украйна там продължава да се нагнетява газ и в момента. Възможността за дневен добив от Чирен при сегашните нива на активен газ е средно около 3 милиона кубически метра на ден, което осигурява около 65 на сто от дневното потребление за този период от годината. При такива нива добивът на количества газ от Чирен ще осигурява доставки за минимум сто дни, казват от МИЕ.

Освен добив от хранилището, в страната имаме и местен добив, а от 1-ви януари тази година е осигурена техническа възможност за пренос от 1 милион куб. метра до 3 милиона кубически метра дневно природен газ в посока от Гърция към България в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44