Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност

Снимка: БТА

Подобряването на параметрите на енергийната ефективност е приоритет за страната ни, тъй като  това е показател, по който  изоставаме, заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с европейският комисар за действия в областта на климата  Кони Хедегор.

Целите на Европейския съюз за намаляване на вредното въздействие, което води до промяна на климата, трябва да са балансирани с целите на икономическото развитие и да не допринасят за влошаване на конкурентноспособността на икономиката на страните от Евросъюза, според премиера Пламен Орешарски:

Запазвам известен скептицизъм по отношение на крайните цели. Считаме, че те могат да не бъдат толкова амбициозни, но ще продължим активно да участваме в дебатите. Големият резерв, особено за българската икономика, е енергийната ефективност.

Еврокомисарят за действия в областта на климата Кони Хедегор заяви, че европейската комисия се опитва да съчетае амбициозните цели, във връзка с изменението на климата, с повишаване на ефективността в енергетиката, подобряване на конкурентноспособността на страните от Европейския съюз:

Всеки ден Европейският съюз изпраща по един милиард евро в други страни, за да се разплаща за изкопаеми горива. Всеки ден плащаме по 300 милиона евро на Русия за получените изкопаеми горива. Не е ли по-важно да подобрим енергийната ефективност, за да може да инвестираме тези средства в Европа, не да излизат навън.

По-високите цели на Европейската комисия предвиждат до 2030-та година парниковите емисии да са с 40 процента по-ниски спрямо нивата им от 1990-та.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44