Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на вятърна и слънчева енергия искат да съдят енергийния регулатор

Снимка: БГНЕС

Производителите на вятърна и слънчева енергия заплашиха енергийния регулатор със съд заради намерението за драстично намаляване на преференциалните цени. При вятърните централи намалението на цената е между 20 и 22 на сто, а при фотоволтаиците - над 50 на сто.

Меглена Русинова от Асоциацията на производителите на вятърна енергия подробно описа процедурата, която според нея енергийният регулатор нарушава, и заради което новите цени ще бъдат отменени в съда.

Цените се изчисляват на основата на икономически обосновани разходи - възвращаемост на капитала. В размера на експлоатационните разходи се включва и прогнозен процент инфлация за целия период на задължително изкупуване на електрическата енергия.

Представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия остро възразиха срещу предложенията на държавния енергиен регулатор и дори го обвиниха в нарушаване на административно-процедурните правила при изготвяне на доклада за цените.

С провежданото днес обществено обсъждане на проект на решение, без да е спазена предвидената процедура за одобряването му от ДКЕВР, се нарушават административно-производствените правила за приемане на решение за утвърждаване на цени, което е съществено нарушение на приемането на индивидуални административни актове.

Зелените производители заплашиха енергийния регулатор със съд заради намерението за драстично намаляване на преференциалните им цени.

В определените в проекта за решение преференциални цени на електрическата енергия, произведена от ВЕИ, не се постигат целите, заложени в ЗЕЕВИ за насърчаване на производството на тази енергия. Дори напротив, стимулира се производството на електрическа енергия от конвенционални източници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44