Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат предложенията за референдум по изборните правила

Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда произвеждането на референдум за промени в изборното законодателство по предложенията на президента Плевнелиев и на инициативен комитет за задължително и електронно гласуване и за частична мажоритарна система. 

В пленарната зала не присъстваха представители на президентската институция, като се мотивираха, че са били представени мотивите за искането на референдум от страна на президента няколко пъти и изчерпателно. За обсъждането в пленарната зала бяха поканени председателят на инициативния комитет проф. Георги Близнашки, Александър Кьосев, Светла Божилова, Калин Янакиев и други. 

Професор Близнашки призова:

Не се страхувайте от собствения си народ. Вярвайте в неговия разум, в неговата добра воля. Дайте шанс на българските граждани да се произнесат по всички тези въпроси на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Нека те да бъдат съпроводени с общонационален референдум по изборната реформа. Ако се възприеме всяко едно от решенията на държавния глава това ще бъде пробив в днешното политическо статукво. Ако се възприемат и трите, тогава ще имаме едно качествено ново състояние на народното представителство, на националния политически живот в Република България.

Становището на правната комисия е, че задължителното гласуване може да се въведе чрез промяна в конституцията, а искането за мажоритарен избор на част от депутатите и дистанционния вот били обяснени неясно. Правната комисия отхвърля предложенията. 

БСП иска въпросът за референдума да е само за задължително гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. От ГЕРБ и от инициативния комитет искат допитването да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни изчерпателно, защо движението е против референдума:

Проблемът с пороците на политическата система е наш, на нашата собствена непригодност, на нашата нереформираност, на нашата немодерност на партиите. И ние не можем да прехвърлим собствената си отговорност върху българските граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44