Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ задържаха организатора на атентата срещу консулството в Бенгази

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американски специални части са задържали предполагаемия организатор за атентата срещу американското консулство в Либия от септември 2012 година, при който загина посланик Крисътофър Стивънс и други трима американци.

Заподозреният Ахмед абу Хатала е бил заловен по време на пазена в тайна операция. Задържането му е станало в неделя вечерта в район около Бенгази.

Коментирайки новината от Питсбърг американският президент Барак Обама заяви: За нас е важно да изпратим послание на света, че когато се нападат американци, независимо колко време отнема, ние ще открием отговорните и ще ги изправим пред правосъдието.

Подобни изявления имаше както от главния прокурор Ерик Холдър, така и от шефа на ФБР Джеймс Коми. По последни данни Хатала е на борда на военноморски кораб и до няколко дни ще се яви в съд във Вашингтон, където официално ще му бъдат повдигнати обвинения за убийство на хора на федерален терен, материална подкрепа за терористи и използване на оръжие в акт на насилие. По тези обвинения той може да получи смъртна присъда.

Новината за залавянето му беше посрещната с критики от някои републиканци, които поставиха върпоса защо Хатала не е бил задържан по-рано, след като от доста време е имало информации, които са подпомагали установяне местонахождението му.

Ахмед абу Хатала е висш лидер в клона в Бенгази на групировката "Ансар ал Шария". В интервю за "Ройтерс" през 2012 година Хатала е признал, че е присъствал на мястото на атаката, но отрича да е бил един от организаторите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44