Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработни от Габровска и Кюстендилска област започват работа като охранители

Снимка: интернет
120 безработни от Габровско са наети като охранители в селата от областта по Националната програма "Сигурност". Те ще патрулират в 56 населени места. Очаква се включването на допълнителни сили да респектира крадците и да повиши сигурността в селата. Пазачите ще съдействат на полицията, ще сигнализират при рискови ситуации, при бедствия и аварии.

Първите, наети по националната програма, вече започнаха да патрулират. Те са ангажирани за 8 месеца при пълно работно време, като няма да дежурят през нощта, през почивните дни и на официални празници. Наетите безработни ще охраняват селата, в които живеят или съседни и ще получават минимална работна заплата. Работата на пазачите ще се контролира от кметските наместници по места и от Областната администрация.

100 безработни от Кюстендилска област също вече са назначени на работа по програмата "Сигурност". Сред одобрените има и жени. Утвърденият щат за областта е за 180 души, а подборът на кандидати продължава.  Има проблем с намирането на подходящи хора за по-отдалечените села в община Дупница. 

Повечето ще помагат при опазването на черешовата реколта, а след черешобера ще се включат в охраната на житните масиви и при жътвата. Ще имат конкретни ангажименти и през есента, когато се прибира зеленчуковата реколта.

Пазачите по тази програма са облечени в светлоотразителни жилетки с надпис "Национална програма Сигурност", което създава известен респект, споделиха кметове по селата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44