Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Има съществени пропуски в проекта за Национален парк "Българско Черноморие"

Снимка: capital.bg
Екоминистерството е допуснало непълноти и противоречия в предложението за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“.  В обхвата на защитената територия са включени имоти, които са част от населени места и селища и те не могат да бъдат обявени за защитена територия, коментираха от Коалицията от екоорганизации "За да остане природа в България".


Има и друг пропуск, според еколозите. Не е включена никаква площ от акваторията на Черно море в предложението за създаване на Национален парк "Българско Черноморие".

Има и много други съществени пропуски. Практически тези най-ценни екосистеми и комплекси от екосистеми, които са дюни със сухоземни територии от гори, от зелени територии, много части от тях не са включени вътре, само защото има и частни земи. Ами да, природата за съжаление не се интересува от нашите човешки взаимоотношения и е разположила своето богатство на места, където има и частни земи, обясни Андрей Ковачев от коалицията "За да остане природа в България".

Според него са необходими промени: Около 20 на сто от предложената в проекта площ да бъде съкратена с тези ненужни неща, които са включени и още около 3 500 хектара важни територии. Територии като в района на Калиакра, района на Камчийски пясъци, района на Карадере, на Иракли. Това са енигматични територии, в които има пропуснати предложения, просто да бъдат добавени.

Еколозите твърдят още, че в предложението са включени и някои територии с по-малка природозащитна стойност, или с вече увреден ландшафт, което създава потенциални мотиви за отхвърляне на идеята за обявяване на Национален парк "Българско Черноморие".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44