Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: Извънредният труд на учителите не се заплаща

Снимка: Радио ВИДИН


Учителите работят по 62 часа седмично, вместо по 40, както е по Кодекса на труда. Това сочи проучване, представено от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Такева обясни как е разпределено работното време на учителите като уточни, че трудът им в часовете между 40-ия и 62-рия не се заплаща:

Освен нормата "преподавателска заетост", консултации, работа с родители, работа с изоставащи, с напреднали деца, педагогически съвети, около два часа от работното му време е свързано с преглеждане на класни работи, тестове.

Годишният отпуск на учителите е 56 работни дни, но те нямат право да почиват по време на учебната година. Синдикатът ще настоява в Колективния трудов договор да се запише самоподготовката за следващия учебен ден на преподавателите да може да се извършва на място по желание на учителя, а не само в училище.

Учителят да има възможност през цялата учебна година, когато му се наложи, да си вземе отпуск, защото никой не е застрахован, че неговото семейство трябва да се разболява, или да има нужда и потребност само пролетната, лятната и зимната ваканция. И третото нещо, което ще поискаме, тези допълнителни часове, в които работи учителят, да му бъдат заплатени.
 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44