Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири са рисковите проекти по ОП "Транспорт"

Данаил Папазов

Четири са рисковите проекти по оперативна програма "Транспорт" от изминалия програмен период. Министърът на транспорта Данаил Папазов посочи, че рисковете идват от закъснелите процедури по стартиране на  жп проектите Септември - Пловдив и Първомай - Свиленград, а в пътния сектор е натрупано закъснение в изграждането на магистралите „Марица” и „Струма”.

Проблемите в голяма степен са преодолени, заяви министър Папазов и увери, че ЛОТ-2 на магистрала "Марица" ще завърши тази година, а ЛОТ-1 в началото на следващата. Очакванията са автомагистрала "Люлин" също да завърши през следващата година.

Направено е и предложение за съфинансиране от държавния бюджет или от Българската банка за развитие, което да позволи все пак завършването на проектите, посочи Папазов:

В първото писмо беше за 50 процента да стане съфинансирането, а второто - след разговори с Министерство на финансите, беше за 40 процента.

Някои от проблемите ще се решат, защото са предвидени в субсидията и в капиталови трансфери:

БДЖ получи 30 милиона капиталов трансфер за тази година, като се планира в следващите години също да бъдат по 30 милиона, тоест съфинансирането тук не е пряко по европейски фондове, но пък този проект отпада от приоритетите. Капиталовите трансфер на НКЖ тази година ще бъдат увеличени с почти 55 милиона, като сме направили предложение за следващите две това увеличение да бъде по 57 милиона лева.

Има интерес от чуждестранни инвеститори за осъществяването на пътен и на железопътен проект, който свързва турската граница с Русе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44