Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на Испания Хуан Карлос абдикира

Фелипе Шести сяда на престола в полунощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският крал Хуан Карлос подписа днес закона, който му позволява да абдикира. Видимо развълнуван, 76-годишният монарх сложи своя подпис, като едва сдържаше сълзите си. Той направи това в присъствието на цялото кралско семейство, включително на своя син, престолонаследника принц Фелипе, който след това го прегърна.

В полунощ 46-годишният Фелипе ще стане крал под името Фелипе Шести. Утре той ще положи официално клетва.

Премиерът Мариано Рахой подчерта, че испанците трябва да се гордеят с начина, по който се извършва предаването на властта. Въпросът монархия или република не стои на дневен ред – в това бяха единодушни управляващите от Народната партия и главната опозиционна сила. И в двете камари на парламента законът за абдикацията беше приет с огромно мнозинство.

Мадрид е пълен с цветя, знамена и разнообразни сувенири с ликовете на новото кралско семейство – Фелипе, Летисия, престолонаследничката Леонор и инфанта София. Кметството призова всички жители на столицата да участват в тържествата и да закачат знаме на дома си в чест на събитието.

Шегаджии свързаха кралските събития с представянето на Испания на Мондиала, като след загубата от Холандия пуснаха в интернет писмо, уж изпратено от Хуан Карлос до треньора на "Ла роха" Висенте дел Боске.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44