Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов с оставка след решение в парламента

Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на Парламентарната група на Коалиция за България. Той остава член на групата. 
Стоилов направи изявление от парламентарната трибуна минути преди ДПС да предложи в дневния ред на парламента да бъде включено предлаганото от ГЕРБ изменение в Наказателния кодекс, свързано с т.нар. "Възродителен процес".
Депутатът посочи, че точката за персонални промени в кабинета е трябвало да бъде отложена, но това негово предложение не е било подкрепено на заседанието на Парламентарната група на Коалиция за България:
От страна на Движението за права и свободи беше подкрепено включването на точка в дневния ред, която смятам, че нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство. Този въпрос беше обсъждан вчера между ръководствата на двете парламентарни групи. 
Политическият знак и политическият факт е достатъчно ясен. Този факт за мен прави трудна подкрепата в един и същи вот, когато групата на Коалиция за България и БСП заедно с групата на Движението за права и свободи трябва да даде отново подкрепа на правителството. Подавам моята оставка като заместник-председател на парламентарната група. Аз оставам лоялен член на парламентарната група на Коалиция за България, ако има работа в следващите седмици, която този парламент трябва да продължи да върши.
Депутатът от ДПС Янко Янков заяви, че подкрепата на Движението за права и свободи за промени в Наказателния кодекс, които премахват давността върху престъпленията на комунистическия режим, няма да доведе до драматично нарушаване на отношенията между ДПС и БСП. Според него, въпросът за тези престъпления е фундаментален за ДПС и неговия електорат:
Това е въпрос, който внимателно се наблюдава от нашите структури, от нашите хора в чужбина и това всъщност, което би могло да се случи в тази промяна е повече морален въпрос, отколкото правен инструмент, който да има някакви сериозни наказателни последици, но това не означава някаква драматична развръзка между нас и БСП.
Промените в Наказателния кодекс бяха внесени от ГЕРБ в началото на февруари за трети път. Предишните два пъти те бяха отхвърляни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44