Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрушават хангарите на летището в Божурище

Снимка: aeropress-bg.com

Тази сутрин е започнало разрушаването на хангарите на едно от най-старите летища в Европа, което се намира край Божурище. Въпреки историческата му стойност, то не е обявено за паметник на културата, тъй като новите  собственици - италианска фирма, обжалват  решението то да е под  закрилата на закона за защита на паметниците на културата. 

Пред входа на летището се събраха хора от Инициативния комитет за защита на Божурище. Един от членовете му - Георги Машев е работил на летището повече от 30 години като пилот и инструктор. Крайн разстроен той заяви пред "Хоризонт":

Плаче ми се. Аз не мога да говоря. Нямаме държава. Това е едно от първите три летища, летище Божурище. Това е история за България. От тук излита Списаревски, за да торпилира американски самолет.
Със строителна техника вече е бил унищожен първия хангар, който е от 1912 година, когато е започнало изграждането на летището. През годините заради близостта си до столицата летището се превръща в основен пункт на въздушна защита на София като тук са дислоцирани основните сили на военновъздушните сили до 90-те години на 20-ти век.
През 2008 година Министерският съвет излиза с решение летището да попадне в списъка с паметници на културата, но решението така и не вижда бял свят, защото е атакувано от новите собственици на терена и е отменено след съдебното решение. В институциите отлежава подписка от 7 хиляди души, жители на Божурище, в защита на летището. От пресцентъра на Министерство на културата казаха за "Хоризонт", че ще проверят случая, след което ще излязат с позиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44