Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският президент открива новото яхтено пристанище на Лимасол

Един от най-големите туристически инфраструктурни проекти в Кипър, а и в района на Източното Средиземноморие, вече е реалност. Кипърският президент Никос Анастасиадис открива тази вечер новото яхтено пристанище на Лимасол.

Успешното осъществяване на амбициозния проект за създаването на модерно яхтено пристанище в Лимасол вдига високо летвата за цялата туристическа инфраструктура на острова. Изграждането му започна през септември 2010 г., а днес то е наричано “украшението” на Лимасол.

Новата гордост на крайбрежния град заема площ от 250 000 кв. метра и в нея са инвестирани 350 млн. евро. Новото яхтено пристанище представлява огромен транспортен и туристически комплекс. То предлага общо 650 места за швартоване на луксозни яхти с дължина до 115 метра, 42 магазина, 14 ресторанта и кафенета, 162 луксозни апартамента, 74 вили на изкуствени островчета с летище за хеликоптери, културен център, спа и фитнес център, паркинг за 750 коли. 

Уникалният проект променя радикално облика на Лимасол. Той се смята за ключов фактор за значително разширяване и подобряване на туристическия сектор в града, а и на острова. По този начин ще допринесе за засилване на икономическото развитие на страната, която през миналата година изпадна в тежка криза. Целта е да се повиши качеството на туристическия продукт, да се привлекат повече туристи и инвестиции, което ще има положителен ефект върху бизнеса в района и създаването на нови работни места. 

Един от приоритетите на правителството на Кипър е подкрепа за големи инфраструктурни проекти, тъй като осъществяването им е възможност за навлизане на повече инвестиции и съживяване на икономиката на страната, а също така и за откриването на нови работни места. Туризмът пък е основният отрасъл, на който се разчита да издърпа икономиката на Кипър от кризата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44