Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич ще се проведе последно обсъждане за обхвата и границите на Национален парк "Българско Черноморие"

Снимка: БГНЕС

В Добрич ще се проведе третото последно обсъждане за обхвата и границите на Национален парк "Българско Черноморие". Преди началото му добруджанските черноморски общини организират протест, съобщи кметът на Шабла Райна Бърдарева. Според нея този парк ще доведе до национализация. По думите й се предлага в него да влязат общински земи, военнният полигон, земи на акционерни дружества, което ще доведе до упадък на общината. Еколози вече обявиха, че екоминистерството е допуснало съществени пропуски. 

Предложените територии от Добричко за националния парк "Българско Черноморие" са резерват "Калиакра", поддържан резерват "Балтата", защитените местности Дуранкулашко и Шабленско езеро и Елата, местността Ароматна матиола в община Балчик. Целта на новия парк е да се защитят местообитание на диви птици и уникални растителни видове.

Според Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България", екоминистерството е допуснало непълноти и противоречия в предложението за парка. Например включени са имоти, които са част от населени места и селища, и не могат да бъдат обявени за защитена територия, а от акваторията на Черно море, не е включена никаква територия. Според еколози има и много други съществени пропуски. В Добричко най-засегната от един нов парк ще бъде община Шабла, на която и сега голяма част от територията попада в "Натура 2000". В социалните мрежи вече се задава въпросът защо обсъждането се прави в Добрич, а не в предложените за парка общини. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44