Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 литра дъжд на кв. м са паднали в Североизточна България за последното денонощие

Снимка: Радио Шумен

Синоптикът Орлин Лазаров от НИМХ към БАН коментира, че в последните дни по Черноморието се е изсипал повече дъжд, отколкото обикновено пада за месец:

Средните количества на валежите - 60-90 литра за месеца в страната по Черноморието, по Струма - 40-60 литра. Това са нормите, а само за последното денонощие имаме от порядъка над 100 литра на квадратен метър в Североизточна България. На много места, главно в източната половина от страната, през последните два-три дни имаме валежи от 140 до 160 литра на квадратен метър, което е два-три пъти над месечната норма. Имайте предвид, че тъй като и земята е преовлажнена, вече нищо не попива в земята и всичко това се оттича за броени часове, така че дори и по-слаб да е дъждът, в някои теснини, дерета основно казано, е възможно и от по-слабия дъжд да имаме прииждаща вода.

По отношение на синоптичната обстановка бих казал, че синоптичната обстановка продължава да е сложна, бих казал и опасна, но все пак най-трудното отмина. Опасен елемент е вятърът по Черноморието, най-вече в Североизточна България. Сега към 12.00 часа на Калиакра имаме вятър, достигащ до 36 метра в секунда - над 100-110-120 километра в час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44