Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за АМ "Черно море" търси финансиране от Черноморската банка за търговия и развитие

Проектът за автомагистралата "Черно море" може да бъде финансиран от Черноморската банка за търговия и развитие, като важен трансграничен проект за региона. Това стана ясно по време на форума на банката в София. Черноморската банка финансира при  много облекчени условия главно трасгранични и енергийни проекти, каза вицепремиерът Даниела Бобева. От учредяването си преди 15 години финансовата институция е одобрила 29 операции за България на обща стойност 265 милиона евро. В България са финансирани няколко сериозни проекта в областта на енергетиката и тежката индустрия, напомни Бобева:

КЦМ-Пловдив - един много хубав проект, който допринесе за оздравяване и преструктуриране на КЦМ, "Марица-изток", пак енергетиката.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров представи пред участниците важни за региона транспортни проекти, за които може да се търси финансовата подкрепа на Черноморската банка. Сред тези проекти е и АМ „Черно море“, чрез която се предвижда да бъде укрепено почти цялото черноморско крайбрежие на България.

От изключително значение е създаване на устойчива инфраструктура в региона на българското Черноморие и свързването на нашите две пристанища с автомагистрален път. Проектът е технически реализуем, обоснован от икономическа гледна точка. Надявам се, че банките в Черноморския регион, както е Черноморската банка за търговия и развитие, Европейската банка за развитие и Световната банка ще проявят интерес към тоя проект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44