Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински граничари са потърсили спасение на руска територия, бягайки от сепаратистите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След сражение в района на пропускателния пункт „Изварино” на руско-украинската граница, повече от 80 украински граничари се озовали на руска територия. Сред тях е имало двама ранени, на които е била оказана медицинска помощ. Украинците поискали укритие, за да се спасят от преследващите ги въоръжени сепаратисти. 

Престрелка е имало късно снощи и в района на друг граничен пост,  където от минометен огън е пострадала сграда на руска територия и е бил ранен един митничар. Пропускателният пункт е бил затворен и сапьори са започнали да претърсват района за неизбухнали снаряди.

Съобщава се и за автобус с деца, който попаднал под обстрел, докато пресичал границата на влизане в Ростовска област. По време на инцидента, който се разследва, няма пострадали. От руска страна са били предприети допълнителни мерки за охрана на границата. Съобщенията за нарастващо напрежение в редица гранични райони бяха коментирани от Кремъл, откъдето поискаха обяснения и извинение от украинска страна във връзка с обстрела на територията на Русия. 

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил внезапна  проверка на бойната готовност на състава на Централния военен окръг. В нея ще вземат участие над 65 000 военнослужещи с  около 5 500 единици бойна техника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44