Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скотланд ярд: Британските джихадисти в Сирия представляват дългосрочна заплаха

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Скотланд ярд предупреди, че британските джихадисти, които се сражават в Сирия, сериозно застрашават сигурността на Обединеното кралство. Един от най-високопоставените офицери в лондонската полиция заяви, че завръщащите се от конфликта в близкоизточната държава млади британци са сериозна опасност, тъй като могат да прибегнат до актове на насилие на Острова.
Кресида Дик, която отговаря за антитерористичните операции в Скотланд ярд, посочи в интервю за БиБиСи, че те са дългосрочна заплаха за Великобритания. Опасявам се, че когато става дума за тероризъм, а не само за световния, геополитически отзвук, ще трябва да живеем с последиците от Сирия още дълги, дълги, дълги години, каза помощник-комисарят на Скотланд ярд.Тя добави, че данни на полицията отпреди няколко седмици показват, че около 460 британци са заминали да се сражават в Сирия, но уточни, че техният брой сега вероятно е нараснал до 500.
От 2013 г. насам във Великобритания бяха арестувани над 50 души за предполагаеми престъпления, свързани с конфликта в Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44