Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите енергопотребители срещу "непазарните подходи" на производителите

Снимка: БГНЕС

Фирмите - индустриални потребители на електроенергия изразяват в отворено писмо до премиера и енергийния министър силното си безпокойство от "непазарните подходи" на производителите. 

 Бизнесът настоява търговете за електроенергия да се анулират заради манипулации и изкуствено завишаване на цените с над десет на сто при спад на потреблението. Освен това искат да се премести регулаторният период от 1-ви август, а не от 1-ви юли само за тази година, за да има достатъчно време за всички процедури и да се реши нормативно търговете да се правят минимум един месец преди регулаторния период.

От индустрията искат незабавно да бъде преустановен износът на евтин ток с даденото ценово предимство чрез неплащане на цена задължение към обществото и цена за достъп до мрежата "високо напрежение". Настояват и експортът да се осъществява само при равни пазарни условия за вътрешно и външно потребление. От българската индустрия държат да се разреши на потребителите внос на електроенергия при пазарни условия и без изкуствено ограничаване чрез капацитета на преносните съоръжения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44